Skip to main content

TUE Onderzoekt duurzamere en brandveiligere bouwmaterialen

By 11 juli 2018Duurzaam, Nieuws

Wij bij ProFhire zijn uiteraard voorstander van het gebruik van duurzame bouwmaterialen, maar vinden natuurlijk ook niet dat dit ten koste mag gaan van de brandveiligheid van een gebouw. De Technische Universiteit Eindhoven is het met ons eens en doet onderzoek naar een nieuwe vorm van duurzame cementvervanger bij het maken van betonconstructies, met mineralogische oorsprong.

Naar aanleiding van oplopende aantallen branden is de TUE bezig met het ontwikkelen van nieuwe materialen die duurzaam zijn qua productie, maar ook “met extreem goede brandwerende kwaliteiten”, aldus de TUE zelf.

Geopolymeren

Het materiaal heet ‘geopolymeer’ – Dit is een materiaal met een moleculaire structuur gelijkend op dat van plastic, maar dan met een kern van mineralogische oorsprong in plaats van organisch. Dit lijkt in de praktijk veel op cement en heeft een ongekend hoge brandwerendheid. Beton van regulier cement vertoont al tekenen van zwakte bij 500 graden, maar geopolymeer versplintert veel minder en behoudt dus ook langer zijn sterkte. Daarbij komt bij de productie 20 tot 70% minder CO2 vrij dan bij cement. Op dit moment zijn de onderzoekers bezig om een materiaal te ontwikkelen dat daar nog eens 30% onder zit. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om industriële afvalstoffen voor dit doeleinde te recyclen.

Brandwerend

Het structureel dragende beton en de brandwerende coating worden uitvoerig getest samen met de brandweer. Uiteindelijk hoopt de TUE om het eindresultaat qua prijs en qua uitstoot veel gunstigere eigenschappen te laten hebben dan de huidige bouwmaterialen, met een betere brandwerendheid. Het project is in juni van start gegaan. Wanneer het uiteindelijke product klaar is voor gebruik is nog niet bekend.

Bron: Technische Universiteit Eindhoven