Skip to main content

Wat te doen bij extreme hitte

De zomervakantie is begonnen en ook in Nederland zelf word het de komende week weer ontzettend heet. Het is belangrijk de juiste handelswijze te kennen bij extreme hitte, om niet voor verrassingen te komen te staan.

Zonnebrand

Het is zaak je goed in te smeren met het liefst zo’n hoog mogelijk factor zonnebrand, ook wanneer de zon niet zo sterk lijkt. Vermijd de volle zon wanneer deze op haar hoogst en span je niet te veel in door bijvoorbeeld te gaan sporten. Als je merkt dat je verbrand raakt, ga direct uit te zon en koel de huid. Dit kan bijvoorbeeld met natte doeken, of gespecialiseerde hulpmiddelen.

Bereid je voor!

Zorg voor verkoeling door een ventilator neer te zetten of door je polsen te koelen onder een stromende kraan. Even onder een lauwe douche gaan staan kan ook helpen.

Vermijd zware inspanning zoals sporten, vooral tijdens het heetst van de dag. Het is het verstandigst om rustig te blijven, maar als je per se wilt gaan sporten kun je dit het best ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat doen als het wat afgekoeld is.

Check ook je medicatie. Sommige medicijnen beïnvloeden namelijk de temperatuurregulatie van je lichaam. Controleer in de bijsluiter of vraag aan de huisarts of apotheek of dit voor jouw medicatie geldt en of je specifieke voorzorgsmaatregelen moet treffen.

In de auto

Laat nooit kinderen, baby’s of honden achter in een warme auto, ook niet voor tien minuutjes. Neem ook de juiste voorzorgsmaatregelen zodat er geen brand in de auto kan ontstaan.

Help! Een zonnesteek!

Bij een zonnesteek ziet een slachtoffer er onder andere bleek of rood uit, gaat hij/zij zweten, kan er sprake zijn van hoofdpijn, duizeligheid of braken, ernstige vermoeidheid, flauwvallen of spierkrampen. Geef het slachtoffer dan rust in een koele omgeving, maar laat het slachtoffer niet te snel te veel afkoelen. Geef ze bijvoorbeeld geen ijskoude dranken.

Het beste is natuurlijk om een zonnesteek te voorkomen. Dat kun je doen door de tips uit dit artikel na te volgen.

Toch de zon in?

Ga altijd beschermd naar buiten! Smeer je elke twee uur in met een hoge factor zonnebrand (ook wanneer de zon niet zo sterk lijkt) en bescherm je ogen met een zonnebril met UV-bescherming. Ga tussen 12:00 en 16:00 niet in de volle zon zitten, dan is de zon namelijk op haar sterkst.

Kies verder voor luchtige, goed ademende kleding. Katoen of linnen zijn hiervoor uitermate geschikt. Ook als je geen dorst hebt is het belangrijk om voldoende te drinken. Het liefst water (minimaal 2 liter per dag). Alcoholhoudende dranken zijn vochtafdrijvend en kun je beter niet te veel drinken.

Als je merkt dat je verbrand raakt, ga direct uit de zon en koel de huid. Dit kan bijvoorbeeld met natte doeken, of gespecialiseerde hulpmiddelen.

ProFhire heeft speciaal voor de zomermaanden een actie op Burn Care brandgel, wat gebruikt kan worden voor allerlei soorten brand- en schaafwonden. Handig voor in de auto, op het strand of in de tas. Ook te gebruiken voor kinderen. Om te bestellen of voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen!

Ben jij of is iemand anders oververhit en maak je je zorgen? Bel dan altijd de huisarts.