Skip to main content

Vluchtwegen lang niet altijd zo veilig als gedacht

By 30 januari 2019Brand en ontruiming, Nieuws

De overheid doet er alles aan om te zorgen dat bedrijven zich houden aan strenge brandveiligheid-, en ontruimingseisen. Ondanks dat veel bedrijven officieel voldoen aan de wettelijke regelgeving, blijken vluchtwegen tijdens inspecties vaak versperd of afgesloten te zijn.

Ook gebouwen die volledig voldoen aan het bouwbesluit kunnen nog steeds ontzettend gevaarlijk zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan mensen die mindervalide zijn die met minder snelheid en wellicht met hulpmiddelen moeten vluchten. Ook mensen die geen kennis hebben van de plattegrond van het gebouw zullen veelal de voor hen bekende route (waardoor ze zijn binnengekomen) ook bij het vluchten willen nemen. Dit kan leiden tot extra druk op de hoofdentree.

Extra druk kan ook worden uitgeoefend door mensen die zich als groepen bewegen. Mensen die zichzelf identificeren tot lid van een bepaalde groep (gezinnen, klassen, vriendengroepen), blijven vaak bij elkaar. Ook dit kan zorgen voor overbelasting van bepaalde uitgangen.

In het bouwbesluit wordt ten slotte weinig rekening gehouden met de inrichting van een gebouw. Interieur, stoelen, tafels en dergelijke kunnen tot aanzienlijke versperringen leiden bij het ontruimen van aanwezigen.

 

Het volledige artikel en whitepaper is te vinden op brandveilig.nl.