Skip to main content

Koolmonoxide: Sluipmoordenaar

By 4 februari 2019Algemeen

Vandaag is de aftrap van de landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. De Brandweer zal zich in samenwerking met de Brandwondenstichting inzetten voor bewustwording en preventie als het gaat om het gevaar van koolmonoxide.

Het is gemakkelijk een CO-vergiftiging aan te zien voor een griepje; Ook huisartsen maken regelmatig nog de fout. Daarom is het extra belangrijk om een melder aan te schaffen en op te hangen. Alleen deze kan je waarschuwen voor de sluipmoordenaar die koolmonoxide heet. Koolmonoxide is reuk- en smaakloos, dus zonder melder vaak pas op te merken wanneer het te laat is. Vaak ontstaat er een koolmonoxidevergiftiging bij een slecht onderhouden kachel of geiser, maar ook bij moderne CV-ketels kan er sprake zijn van een verkeerde aansluiting. De beginnende symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, overgeven… Niet heel anders dan een standaard griepje. Bij langdurige blootstelling kan echter zelfs een coma of de dood intreden.

De Brandwondenstichting heeft een koolmonoxidetest beschikbaar gesteld voor het publiek, waar je leert hoe een koolmonoxidevergiftiging te herkennen, hoe deze te voorkomen en hoe te handelen in geval van een koolmonoxidevergiftiging. Ook krijg je tips en adviezen! Meedoen? Doe de test hier: www.brandwondenstichting.nl/koolmonoxidetestbw 

Geen koolmonoxidemelder hangen? ProFhire kan deze aan u leveren volgens de beste veiligheidsstandaarden. Ook voor particulieren! Heeft u vragen over het bevestigen van uw CO-melder of de werking hiervan? Ook hier staan wij voor ons klaar. Neem contact met ons op via info@profhire.nl!