Skip to main content

Wist je dat: Rookmelders

By 21 september 2018april 15th, 2020Brand en ontruiming, Tips en trucs, Wist je dat

Wanneer je slaapt is je reuk uitgeschakeld. Dat betekent dat zonder rookmelder de kans nihil is dat je op tijd wakker wordt wanneer er brand uitbreekt. Benieuwd naar meer feiten en weetjes over rookmelders en wil je tips en trucs over deze levensreddende apparaatjes? Lees dan verder!

Rook: Het grootste gevaar bij brand

Veel mensen zien vuur als grootste brandgevaar. Vuur is namelijk onwijs beangstigend, groots, razend en bovendien gloeiendheet. Toch is rook vaak de grootste (fatale) boosdoener. Rook verspreidt zich onwijs snel en is uitzonderlijk giftig. Vaak bezwijkt men dus eerder aan rookinhalatie dan aan het vuur. Een rookmelder kan er voor zorgen dat je op tijd wakker wordt om te kunnen vluchten.

Ongeveer de helft van de woningbranden begint met een langzaam smeulend vuurtje dat zich uitbreidt tot brand (bron: Brandweer Nederland) – Dit betekent dus dat deze smeulbranden veel rook produceren en helaas vaak veel slachtoffers maken. Door de hoge concentratie van veel kunststof en elektrische apparatuur breidt een woningbrand zich vergeleken met vroeger steeds sneller uit.

Waar moeten rookmelders aan voldoen?

Je kunt bij vrijwel alle elektro- en doe-het-zelf zaken rookmelders kopen. Er zijn verschillende soorten en kwaliteitsniveaus aan te merken. Het is belangrijk om te letten op het CE-, GS- en EN 14604 kenmerk/keurmerk op de verpakking. Hiermee worden kwaliteitseisen gewaarborgd. Ook zijn er rookmelders die vervangbare batterijen hebben die elk jaar moeten worden vervangen. Bij ProFhire verkopen wij gecertificeerde rookmelders met een levensduur van 10 jaar (onder garantie). Zo kun je er dus zeker van zijn dat je tien jaar lang goed beschermd bent en je geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van batterijen. Deze rookmelders zijn doorgaans iets duurder, maar leveren wel veel gemak en veiligheidsgevoel op. Voor ongeveer €25 (incl. btw) kun je al een topkwaliteit rookmelder met 10 jaar levensduur bij ons aanschaffen.

Ook zijn er speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden. Deze worden vaak zelfs vergoed door de zorgverzekeraar.

Tips bij het plaatsen van een rookmelder

In ieder geval zul je op elke verdieping een rookmelder moeten plaatsen. Veelal wordt dit in de hal/trapgat gedaan. Het is belangrijk om in de vluchtroute sowieso rookmelders te hebben hangen. Dit betekent doorgaans dus in ieder geval de ruimte waar slaapkamers op uit komen. Daarnaast is het aan te raden om in iedere slaapkamer, de woonkamer en de ruimte waar de wasmachine en droger staan een rookmelder te bevestigen. Let er wel op dat dit alleen geldt wanneer deze zich niet in de doucheruimte bevinden.

Een rookmelder mag je niet plaatsen in de keuken of badkamer, de garage, bij een ventilator/ventilatieopening, op plaatsen met tocht of boven de verwarming. Rookmelders mogen niet worden geschilderd, afgeplakt of afgedekt en moeten op het plafond worden bevestigd. Bij ProFhire verkopen wij bevestigingsmateriaal op magnetische basis, waardoor je niet in het plafond hoeft te boren.

Onderhoud

Het is belangrijk om na het bevestigen van je rookmelder te zorgen dat je deze regelmatig blijft testen. De meeste rookmelders hebben een testknop. Aanbevolen wordt om maandelijks te testen of de rookmelder nog naar behoren functioneert. Heeft u een defecte rookmelder die u heeft aangeschaft bij ProFhire? Dan ruilen wij deze kosteloos om. Het is aan te raden om een vast moment in te plannen om de rookmelder te testen. Dit is een uitgelezen kans om elke eerste maandag van de maand mee te loeien met het luchtalarm!

Een rookmelder werkt op basis van een optische detectie. Dit betekent dat er door middel van een lichtgevoelige cel rook kan worden waargenomen. Wanneer deze cel vies of stoffig wordt zal deze dus niet meer (optimaal) functioneren. Je kunt hem daarom het beste regelmatig schoonmaken met de stofzuiger, of door er even een vochtig doekje langs te halen.

En verder…

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Daarom is het ook met behulp van rookmelders belangrijk om bewust om te gaan met (open) vuur en elektriciteit. Het is belangrijk om een vluchtplan te hebben en dit samen met medebewoners door te nemen en te oefenen.

Heeft u vragen over rookmelders? Hulp nodig bij het bevestigen van uw rookmelder? Of wilt u een rookmelder of toebehoren aanschaffen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!